Nov 15 2023

Εθνική Λυρική Σκηνή

26 Νοεμβρίου 2023 - 10 Ιανουαρίου 2024
10.00 - 21.00
Φουαγέ Εθνικής Λυρική Σκνηνής & 2ος όροφος Εθνικής Βιβλιοθήκης
ΚΠΙΣΝ
Είσοδος Δωρεάν

 For English

Με αφετηρία τη δωρεά της συλλογής του Δημήτρη Πυρομάλλη στο Αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αντλώντας έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, η έκθεση προτείνει έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, εξερεύνησης και ανάγνωσης του αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η έκθεση διαμορφώνεται ως ένα ανοιχτό αρχείο στο οποίο αρχειονόμοι, συντηρητές, ερευνητές και εικαστικοί καλούνται να μελετήσουν, να δημιουργήσουν και να συζητήσουν σχετικά με τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κάλλας. Η δημιουργία ενός ανοιχτού αρχείου έγκειται ακριβώς στην δυνατότητα πρόσβασης που έχει το κοινό στα τεκμήρια, στις προσεγγίσεις αλλά και στις αφηγήσεις.  Πλάι στο αρχειακό υλικό, θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα εικαστικά έργα έντεκα σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τη συλλογή του Δημήτρη Πυρομάλλη. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξερευνήσουν,να προσαρμόσουν και να επαναπροσδιορίσουν το αρχειακό υλικό, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν μια πιο ελεύθερη και υποκειμενική μορφή γνώσης, να ανακαλύψουν ιστορίες, μνήμες, αντικείμενα, την ίδια τη διάσημη καλλιτέχνιδα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η Μαρία Κάλλας ακόμα εμπνέει στο σύγχρονο πεδίο έρευνας, μελέτης και δημιουργίας.

Στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μαζί με τα εικαστικά έργα θα εκτεθεί το σύνολο της συλλογής του Δημήτρη Πυρομάλλη  καθώς και ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΛΣ, ντοκουμέντα από τα αρχεία των Λεωνίδα Ζώρα και Αχιλλέα Μαμάκη που ανήκουν στην ΕΛΣ, αλλά και μέρος της συλλογής Γκάγκελμαν σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ταυτόχρονα, στο ισόγειο του Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο εικαστικό έργο του Αλέξη Φιδετζή και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη.

Επιπλέον, μέσα από ένα παράλληλο πρόγραμμα  η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει με διαφορετικούς τρόπους το ζήτημα έρευνας, επιμέλειας και αφήγησης ενός αρχείου.

Συγκεκριμένα η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο πρακτικές αρχειοθέτησης, συντήρησης και τεκμηρίωσης που έχουν αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του  σχεδιασμού και της οργάνωσης του Unboxing Callas. Τις πρωινές ώρες λειτουργίας της έκθεσης από Δευτέρα έως Πέμπτη θα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο φροντιστικές πρακτικές σχετικές με το αρχείο.

Αναλυτικά:

Α. Στο Εργαστήριο Συντήρησης Ενδυμάτων, δύο από τα ιστορικά κοστούμια της Μαρίας Κάλλας δέχονται επεμβατικές εργασίες συντήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν: καθαρισμό, σχηματοποίηση, στερέωση και συμπλήρωση απωλειών με σεβασμό στην αυθεντικότητά τους.

Β. Στο Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτιού, συντηρητές πραγματοποιούν τις πρώτες εργασίες διάσωσης σε ιστορικά έντυπα προγράμματα από όπερες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις οποία συμμετείχε η Μαρία Κάλλας.

Γ. Στο σταθμό Αρχειοθέτησης συνεργάτες του Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζουν τη διαδικασία τεκμηρίωσης, αρχειοθέτησης και οργάνωσης της φωτογραφικής συλλογής που πρόσφατα ο Δημήτρης Πυρομάλλης δώρισε στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ταυτόχρονα διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων για νεότερες ηλικίες.  Στις δράσεις για ενήλικες τόσο οι συντελεστές της έκθεσης, όσο και οι εικαστικοί, έρχονται  σε διάλογο με το κοινό, με αφορμή το αρχειακό υλικό, τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και την ίδια τη Μαρία Κάλλας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια βιωματική αφήγηση μοιραζόμενοι ιστορίες από την έρευνα τους στο αρχείο.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μαρία Βαρελά, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Ελευθερία Κοτζάκη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Αγγελική Μπόζου, Λυκούργος Πορφύρης, Πάνος Προφήτης, Μάριος Σταμάτης, Αλέξης Φιδετζής & Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης
Συνεργάτιδα επιμέλειας: Στέφη Στούρη
Σύμβουλος: Δημήτρης Πυρομάλλης
Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Κομποτιάτη

Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Θεοδωράκη

Σχεδιασμός επίπλων: Χοσέ Μπαγιερζόσα

26 Νοεμβρίου 2023 – 10 Ιανουαρίου 2024

2oς όροφος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος & Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ Καθημερινά 10.00-21.00

Είσοδος ελεύθερη για την έκθεση και όλες τις δράσεις του παράληλλου προγράμματος. Απαιτείται προκράτηση στην ticketservices.gr

Έναρξη προκρατήσεων από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στις 9.00