Νοε 06 2021

βιντεο-εγκατασταση / περφορμανς με την Αγγελικη Μποζου

ATOPOS cvc

Σαλαμίνος 72,
104 35 Αθήνα
Σάββατο 6/11, 18:00-20:00

Στο πλαίσιο του #OccupyAtopos2021#ΑλέξηςΦιδετζής #RevoltingBodies // ΕΚΘΕΣΗ Ι, ο ATOPOS προσκαλεί την καλλιτέχνη Αγγελική Μπόζου με τη δράση ”Benito Cereno”.

Πρόκειται για μια βίντεο-εγκατάσταση – performance η οποία αντλεί αφηγηματικό υλικό από τη νουβέλα του Herman Melville με τίτλο Benito Cereno. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στην εξέγερση των σκλάβων ενός εμπορικού ισπανικού πλοίου του 1799. Ως αναγνώστες παρακολουθούμε τις συγκρούσεις και την πνευματική αμφιθυμία της σκέψης του πλοίαρχου Amasa Delano, χωρίς να οδηγούμαστε σε ένα σαφές συμπέρασμα αν πρόκειται για ένα κείμενο αντιρατσιστικό ή αν ο πλοίαρχος τάσσεται υπέρ του θεσμού της σκλαβιάς. Το σίγουρο είναι ότι ο συγγραφέας, ως πρόδρομος του Freud και ό,τι τον ακολούθησε, προσπαθεί να δώσει το λόγο σε όλες τις διαφορετικές φωνές που μπορεί να εκφράζει ο ίδιος νους.

Η δράση της Αγγελικής Μπόζου, έχει την πρόθεση να εικονοποιήσει με έναν αφαιρετικό και ποιητικό τρόπο τη ρευστότητα του λόγου του πλοίαρχου Amasa Delano, δίνοντας έμφαση στις επαναλαμβανόμενες αλλαγές που ο νους καταφέρνει να εκφράσει. Πρόκειται για μια εγκατάσταση από φρέσκο πηλό, ζυμάρι και κεραμικά στοιχεία, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς καθώς παράλληλα ακούγεται η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Συντελεστές:
Το κείμενο αποτελεί πρόταση του επιμελητή Αλέξη Φιδετζή
Εγκατάσταση, βίντεο: Αγγελική Μπόζου
Αφήγηση: Νέλλη Πουλοπούλου
Μουσική: Βάλλη Ιωάννου

Σχετικά με την Αγγελική Μπόζου:
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2016) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2011). Έχει κάνει σπουδές στη γραφιστική (Σχολή Βακαλό, 2003) και το θέατρο (Εταιρεία Θεάτρου Άσκηση, 2014). Το 2011 πήρε το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου και το 2019 βραβεύτηκε από την ARTWORKS στα πλαίσια του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ.

Τα τελευταία χρόνια, βασικό άξονα της πρακτικής της αποτελεί η κινούμενη εικόνα μέσα από χειροποίητες τεχνικές stop motion, animation και χάρτινων κατασκευών που παράγουν επαναλαμβανόμενη κίνηση. Προσεγγίζει την έννοια της τέχνης του ντοκιμαντέρ, με όρους εικαστικούς, χρησιμοποιώντας πραγματικά στοιχεία που πηγάζουν από το υποσυνείδητο, όπως όνειρα και μαρτυρίες και παρουσιάζει το αποτέλεσμα στο κοινό μέσα από ζωντανές προβολές, συνοδεία live μουσικής.  Για τις ανάγκες κάθε ζωντανής ή βιντεοσκοπημένης δράσης, χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές όπως ψηφιακά κολάζ, κεραμική, εκτυπώσεις, ζωγραφική, φωτογραφία μέσω σάρωσης κλπ.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό: The Right to silence? Greece in USA_Undercurrent (NYC), Family Business Gallery (NYC), Netting the Work Berlin (Germany), Cairo Video Festival (Egypt), Dirty Linen-Family Business Handmade στο Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μπιενάλε της Αθήνας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου / 18:00 – 20:00

Είσοδος Ελέυθερη