Οκτ 06 - Νοε 26 2021

ATOPOS cvc

Σαλαμίνος 72,
104 35 Αθήνα

Headless Jacobin, Alexis Fidetzis (3D modeling & printing: Χρήστος Φουσέκης), φωτογραφίες Πάνος Κοκκινιάς

Για την Αγγλική Εκδοχή

o ATOPOS εγκαινιάζει το πρώτο μέρος της φυσικής έκθεσης του πρότζεκτ #RevoltingBodies.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος #OccupyAtopos και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής επανάστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ATOPOS cvc, Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies. Το εγχείρημα στο σύνολό του επιχειρεί να εντάξει την Ελληνική επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει το νεωτερικό κόσμο, εντρυφώντας στις ιστορίες των σωμάτων πάνω στα οποία εγγράφεται η επαναστατική δράση καθώς και η μυθοπλασία γύρω από αυτή.

Ο Φιδετζής μετατρέπει το νεοκλασικό κτήριο της οδού Σαλαμίνος 72 σε Επαναστατικό Αρχηγείο Λόγου και Εικόνας (Ε.Α.Λ.Ε). Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν σημειολογικές αναφορές σε επαναστατικές στιγμές και αφηγήσεις. Δεν είναι τόσο μια απόπειρα εικαστικής αποτύπωσης της ιστορίας του επαναστατικού φαινομένου, όσο μια σκιαγράφηση των μεθόδων με τις οποίες οι σύγχρονες κοινωνίες μεταβολίζουν το επαναστατικό φαντασιακό. Μία σειρά από σχέδια με μολύβι συνδιαλέγονται μεγάλης κλίμακας εκτυπώσεις διαμορφώνοντας επιτοίχιες εγκαταστάσεις. Τα έργα αυτά διαπραγματεύονται τη φυλετική και έμφυλη ταυτότητα των επαναστατημένων σωμάτων ενώ παράλληλα προβληματοποιούν τη λαγνεία της ηρωοποίησης από τις μετεπαναστατικές κοινωνίες. Στην εσωτερική́ αυλή́ του «Επαναστατικού́ Αρχηγείου» κυριαρχεί́ το άγαλμα ενός αποκεφαλισμένου Ιακωβίνου, αναφορά́ στη βία που επιβάλλεται από́ και προς τα επαναστατημένα σώματα. Ενώ η βιβλιοθήκη του κτιρίου έχει καταληφθεί από μία βιντεο-εγκατάσταση που βομβαρδίζει το θεατή με αναπαραστάσεις, θεσμικές και μη, επαναστατικών δράσεων.

Η ετερόκλητη εικονογραφία συνδέεται αισθητικά́ μέσα από ένα ιδιαίτερο χρωματικό φίλτρο, μια συγκεκριμένη πράσινη απόχρωση που κάνει την εμφάνισή της σε υποδόριες εκφάνσεις της ιστορίας των επαναστάσεων: Από́ την αναφορά́ στον Ροβεσπιέρο ως πνεύμα καθαρό́ σαν το πράσινο της θάλασσας, μέχρι τα τυρκουάζ αυγά Φαμπερζέ της περιουσίας των Ρομανώφ που ο Στάλιν πούλησε κρυφά́ σε μεγιστάνες της Δύσης.

ΕΚΘΕΣΗ Ι

Διάρκεια: 6 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου
Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη: 16:00 – 20:00 (παρουσία του καλλιτέχνη & επιμελητή Αλέξη Φιδετζή)
Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00 – 18:00
Σάββατο: 16/10, 23/10, 6/11, 20/11, 12:00 – 16:00 (παρουσία του καλλιτέχνη & επιμελητή Αλέξη Φιδετζή)

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης καθώς η έκθεση είναι επισκέψιμη σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών (5 άτομα ανά 1 ώρα)

Κάτοψη Έκθεσης

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις,
23 & 24 Οκτωβρίου: Ομάδα Decolonize Hellas / workshop
3 Νοεμβρίου: Ομάδα Campus Novel / lecture performance
6 Νοεμβρίου: Αγγελική Μπόζου / performance, video
17 – 20 & 24 – 26 Νοεμβρίου: Κωνσταντίνος Κωτσής / installation

Το πρότζεκτ προβάλλεται ήδη από τον Απρίλιο του 2021 και ψηφιακά στον ιστότοπο revoltingbodies.gr.

***

Αλέξης Φιδετζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Έχει κάνει σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και ολοκλήρωσε το πρώτο του μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης όπου εμβάθυνε σε ερευνητικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας της ΑΣΚΤ. Ο Φιδετζής χρησιμοποιεί την ιστορική έρευνα ως πεδίο δημιουργίας εικαστικού λόγου μέσα από τον οποίο μπορούν να διαγνωστούν σύγχρονα πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον ενδιαφέρει η θεσμική διαχείριση του συλλογικού κοινωνικού τραύματος αλλά και οι μέθοδοι διαμόρφωσης του κοινού μας παρελθόντος από τις δομές εξουσίας.

#OccupyAtopos
Είναι το πρόγραμμα διατομεακής καλλιτεχνικής φιλοξενίας του ATOPOS cvc. Ενδιαφέρεται για τη διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα και μελέτη της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας του ανθρώπινου σώματος. Δίνει έμφαση στον βιωματικό και αφηγηματικό χαρακτήρα του φυλετικού και έμφυλου σώματος, στο προσωπικό και συλλογικό τραύμα, στη μνήμη, στα συστήματα σωματοποιημένης γνώσης. Επίσης μελετά τη σχέση του σώματος με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογία. Αποστολή του είναι να παρακολουθεί και να υποστηρίζει τη δημιουργική διαδικασία των αναδυόμενων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, επιμελητών και στοχαστών  οι οποίοι εργάζονται με «ατοπικό» τρόπο. Η λέξη «ἄ-τοπος», αναφέρεται  στο παράξενο, το ασυνήθιστο, το εκκεντρικό, και το αταξινόμητο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συν υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
*καθ’ όλη διάρκεια του προγράμματος, ο φυσικός χώρος του ATOPOS στην οδό Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση του COVID-19.