Μάι 18 2021

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Για την Αγγλική Εκδοχή

Ο ATOPOS cvc συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021 που διοργανώνει το ICOM στις 18 Μαΐου. Η θεματική κάθε χρόνο προτείνεται από το ICOM και στοχεύει στην προώθηση και τη σύνδεση των μουσείων με την κοινωνία.
Το Schrödingers Revolution έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021 με θεματική «Το μέλλον των Μουσείων, αναστοχασμός και επανεκκίνηση» η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος ψηφιακά. Παράλληλα η δράση θα παρουσιάζεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.revoltingbodies.gr έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο  ATOPOS cvc με τη δράση αυτή εστιάζει στην υπόσταση ενός έργου τέχνης στον ψηφιακό χώρο, συμπεριλαμβανομένου του καινούργιου συναλλάγματος ψηφιακής τέχνης NFT. Τι αλλάζει και για ποιόν όταν η υλικότητα και η φυσική παρουσία αντικαθίσταται από αναπαραστάσεις και προσομοιώσεις;
Το Schrödinger’s Revolution προέκυψε ως δημιουργική απόκριση στο παράδοξο των εγκαινίων της Εθνικής Πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου 2021. Την ημέρα αυτή η μεγαλύτερη πινακοθήκη της χώρας μετατράπηκε σε κινηματογραφικό στούντιο για να φιλοξενήσει μια έκθεση που ήταν ορατή μόνο από τους τηλεοπτικούς δέκτες των πολιτών στους οποίους απευθύνεται. Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους φορείς που διαμόρφωσαν το πρόγραμμά τους στα πλαίσια της πανδημίας και διατύπωσαν έναν επιμελητικό λόγο που χρησιμοποιούσε τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, η Εθνική Πινακοθήκη αρκέστηκε στο άνοιγμα μιας μεγάλης έκθεσης που αφορά τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και που έγινε αντιληπτή από το ευρύτερο κοινό μόνο σαν φόντο του πολιτικού ρεπορτάζ. Η μόνη πρόσβαση επετράπη μέσα από τα ειδησεογραφικά πλάνα που απαθανάτισαν τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου και τους λοιπούς επισήμους να απολαμβάνουν τον ανθό της ελληνικής πατριωτικής εικονογραφίας. Το όλο σχήμα γίνεται ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε ότι η εν λόγω έκθεση που αποτελεί ένα σύνολο σημείων ιστορικής προσομοίωσης του επαναστατικού φαντασιακού, κατέληξε να ανοίξει και αυτή με τη σειρά της μέσω μιας -τηλεοπτικής αυτή τη φορά- προσομοίωσης.
Αυτή η περίεργη σχέση μεταξύ αναπαράστασης, πραγματικότητας και μουσειακού θεσμικού ρόλου αποτέλεσε πηγή για την διαμόρφωση της συγκεκριμένης παρουσίασης με αφορμή τον θεσμό της ημέρας των μουσείων. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος #RevoltingBodies, o εικαστικός και ιστορικός Αλέξης Φιδετζής, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ATOPOS cvc, Βασίλη Ζηδιανάκη να επιμεληθεί το ετήσιο επετειακό πρόγραμμα φιλοξενίας #OccupyAtopos2021, προσκαλεί με την σειρά του επτά καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα που διαπραγματεύονται τη συνθήκη μίας έκθεσης που ταυτόχρονα υπάρχει και δεν υπάρχει. Τα έργα που παρουσιάζονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.revoltingbodies.gr έχουν μετατραπεί σε non-fungible token (NFT), ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που μετατρέπει τα έργα σε συνάλλαγμα αντίστοιχο των cryptocurrencies και παίζει με τον ρόλο του μουσειακού θεσμού σαν έναν οργανισμό απόδοσης καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας στα εκθέματά του. Η δράση Schrödinger’s Revolution, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκθέσεων και συζητήσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διατομεακού έργου #RevoltingBodies και  έχουν σκοπό να  προβληματοποιήσουν την έννοια της επανάστασης και να  διαγνώσουν τους τρόπους που η επαναστατική φαντασίωση επιβάλλεται στα ανθρώπινα σώματα.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Εύα Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Ζαχαρίας, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Ελευθερία Κοτζάκη, Κωνσταντίνος Λιανός, Πάνος Σκλαβενίτης, Αλέξης ΦιδετζήςΣωτήρης Φωκέας

Επιμέλεια: Αλέξης Φιδετζής

Διάρκεια: 18 Μαΐου – 20 Δεκεμβρίου 2021