Απρ 2021 - Φεβρ 2022

photo caption: Headless Jacobin, Alexis Fidetzis

Για την Αγγλική Εκδοχή

Ο ATOPOS cvc καλωσορίζει τον εικαστικό #ΑλέξηΦιδετζή στο πρόγραμμα του #OccupyAtopos2021, το οποίο έχει σχεδιαστεί με αφορμή τα 200 χρονιά από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Φιδετζής θα επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει πρότζεκτ #RevoltingBodies μέσα από τον προσωπικό καλλιτεχνικό του λόγο, αλλά και την συνδιαλλαγή με πλήθος προσκεκλημένων συντελεστών.
Η έννοια της επανάστασης θα αντιμετωπιστεί ως πολιτικός, κοινωνικός και ιστοριογραφικός όρος σε μία προσπάθεια να προβληματοποιηθεί ο μονολιθικός της χαρακτήρας που μετατρέπει την επαναστατική ρήξη σε μία αρχετυπική μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό.
Το #RevoltingBodies επιχειρεί να εντάξει την Ελληνική Επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει τον νεωτερικό κόσμο, εντρυφώντας στις ιστορίες των σωμάτων πάνω στα οποία εγγράφεται τόσο η επαναστατική δράση όσο και η μυθοπλασία γύρω από αυτήν.
Σώματα εξεγερμένα και απεχθή, σώματα με φυλετικό και έμφυλο πρόσημο, πραγματικά ή μυθικά, τρυφερά και βάναυσα, δοξασμένα και καρατομημένα. Μέσα από τα σώματα αυτά θα διερευνηθεί η μέθοδος μετατροπής του ατόμου σε ήρωα αλλά και η επαναστατική αφήγηση ως δομικό στοιχείο της εθνικής κατασκευής.
Το #RevoltingBodies θα εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, καταλαμβάνοντας τον φυσικό και διαδικτυακό χώρο του ATOPOS και μετατρέποντας το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σαλαμίνος 72 σε «επαναστατικό αρχηγείο». Με τη συμμετοχή θεωρητικών και εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα υλοποιηθούν μια σειρά δράσεων, εργαστήριων, εγκαταστάσεων και μικρο-εκδόσεων. Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη έκθεση που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021.

*καθ’ όλη διάρκεια του προγράμματος, ο φυσικός χώρος του ATOPOS στην οδό Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση του COVID-19.

***

Ο Αλέξης Φιδετζής γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Έχει κάνει σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης όπου εμβάθυνε σε ερευνητικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το δεύτερο μεταπτυχιακό του στην σύγχρονη ελληνική ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είναι και υποψήφιος διδάκτορας της ΑΣΚΤ. Ο Φιδετζής χρησιμοποιεί την ιστορική έρευνα ως πεδίο δημιουργίας εικαστικού λόγου μέσα από τον οποίο μπορούν να διαγνωστούν σύγχρονα πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον ενδιαφέρει η θεσμική διαχείριση του συλλογικού κοινωνικού τραύματος αλλά και οι μέθοδοι διαμόρφωσης του κοινού μας παρελθόντος από τις δομές εξουσίας. Για το εικαστικό του έργο έχει βραβευτεί από θεσμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Νιάρχου ενώ η δουλεία του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Γαλλία, και τη Γερμανία.

***

Το #OccupyAtopos είναι το κύριο πρόγραμμα διατομεακής καλλιτεχνικής, φιλοξενείας του ATOPOS cvc, σε επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, συνιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού. Ενδιαφέρεται για τη διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα και μελέτη της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας του ανθρώπινου σώματος με έμφαση  στον βιωματικό και αφηγηματικό χαρακτήρα του φυλετικού και έμφυλου σώματος, στο προσωπικό και συλλογικό τραύμα, στη μνήμη, στα συστήματα σωματοποιημένης γνώσης, καθώς και στη σχέση του σώματος με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογία.  Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά εργαστηρίων που παράγουν συγκεκριμένες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις, δημοσιεύσεις, διαλέξεις και συζητήσεις, παραστάσεις, βίντεο, πειραματικούς ήχους και άλλες μορφές εναλλακτικών συνεργασιών. Αποστολή του είναι να παρακολουθεί και να υποστηρίζει τη δημιουργική διαδικασία των αναδυόμενων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, επιμελητών και στοχαστών  οι οποίοι εργάζονται με «ατοπικό» τρόπο.
Η λέξη «atopos», από την αρχαία ελληνική λέξη ἄτοπος, αναφέρεται  στο παράξενο, το ασυνήθιστο, το εκκεντρικό, και το αταξινόμητο.
Μέχρι σήμερα, στο #OccupyAtopos έχουν πάρει μέρος μεταξύ άλλων, οι Ren Hang, Craig Green, Tomashi Jackson, Aimee Le, Tom Konyves , FYTA, Daniel Knorr, Brouno Ceschel ,Bouchra Khalili, The Callas, Nevin Aladag, Ibrahim Mahama και Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου.