Δεκ 12 & 19 2022

For English

Δευτέρα 12 & 19 Δεκεμβρίου 2022 // 16:00μμ  – διαδρομή

Τόπος συνάντησης στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, επικοινωνία @jamesmerrillscoat (Instagram)]

Ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς ποιητές της Αμερικανικής ποιητικής παράδοσης, που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, ο δύσκολα κατατάξιμος Τζέιμς Μέριλ ήταν η μόνος γιος της δεύτερης συζύγου του Charles E. Merrill, συνιδρυτή της κραταιάς επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch. Όπως πολλά έργα του Tyvek Project, το έργο της Τατιάνας Χωρέμη συνδιαλέγεται με την «Αυτοπροσωπογραφία με αντιανεμικό Tyvek TM » του Μέριλ. Πρόκειται για το προτελευταίο ποίημα στην τελευταία ποιητική συλλογή του με τίτλο Διασκορπισμός κρυστάλλων, η οποία κυκλοφόρησε το 1995, λίγους μήνες μετά το θάνατό του. Η συλλογή συνολικά φέρει την αγωνία και το συγκινησιακό φορτίο του ευάλωτου σε επιπλοκές και θεραπείες Μέριλ, ο οποίος το 1986 διαγνώστηκε με HIV, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν αποτελεσματικές θεραπείες. Eιρωνικά ενδυόμενος το μπουφάν, όντας ο ίδιος πια σωματικά εξασθενημένος, o Μέριλ αντιδιαστέλει το υπερανθεκτικό μαζικής παραγωγή αντιανεμικό με τις εύθραστες ισορροπίες του τέλους του ψυχρού πολέμου και την αίσθηση της δικής του φθοράς. Ο παγκόσμιος χάρτης που είναι αποτυπωμένος στο αδιαπέραστο ακρυλικό τού αντιανεμικού Tyvek , το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση ως μέρος της συλλογής RRRIIPP!! της ATOPOS cvc., είναι ίσως το πρώτο υπόστρωμα στον λεκτικό καμβά πάνω στον οποίο ο Μέριλ καταγράφει σκέψεις και εικόνες για τη δική του ζωή.
Σας προσκαλούμε στη συμβολή των δρόμων Πλουτάρχου και Ξενοκράτους στο Κολωνάκι για να ακολουθήσουμε τη διαδρομή που έκανε ο Τζέιμς Μέριλ στο ποίημα «Μέρες του 1964» με την εικαστικό Τατιάνα Χωρέμη. Στη διαδρομή θα είναι μαζί μας ο βιογράφος του ποιητή και προσκεκλημένος του Tyvek Project, Langdon Hammer. Οι «Μέρες του 1964» έχουν εκδοθεί διαδικτυακά από το περιοδικό Χάρτης σε μετάφραση του Στάθη Γουργουρή.
Στο έργο “James Merrill’s Coat” ο θεατής τοποθετείται σε ενεργή θέση συμμετοχής. Έπειτα από τη βιωματική εμπειρία του περιπάτου, οι θεατές μπορούν να παρέμβουν στην ψηφιακή διάσταση του έργου στον σύνδεσμο tumblr.com/jamesmerrillscoat.

Η διαδρομή με την εικαστικό θα πραγματοποιηθεί και την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 16:00μμ