Νοέ 24 - Δεκ 21 2022

ATOPOS cvc

Σαλαμίνος 72
104 35 Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη / Απαραίτητη η κράτηση θέσης

For English

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (συζητήσεις, ομιλίες, εργαστήρια, περίπατοι)

Πώς μπορεί ένα λευκό, ελαφρύ, ανθεκτικό υλικό να αποτελέσει έρεισμα για μια εικαστική έκθεση που αφορά προσωπικά βιώματα, ταυτότητες και εναντιωτικές μορφές έκφρασης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τις μέρες μας;

Στο πλαίσιο του RRRIPP!! Research Programme με στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη της συλλογής RRRIPP!!, ο ATOPOS cvc και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Ζηδιανάκης, παρουσιάζουν την έκθεση The Tyvek Project.
Η έκθεση πραγματοποιείται και υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημεία εκκίνησης για τα έργα του Tyvek Project είναι ένα λευκό αντιανεμικό και η λευκή ολόσωμη φόρμα από τη συλλογή του ATOPOS cvc. Η ομάδα του Tyvek Project ξεκίνησε με αφορμή την οικειοποίηση του Tyvek από τον Αμερικανό James Merrill σε ένα αυτοβιογραφικό ποίημα όπου εκφράζει αγωνία για το σώμα του που νοσεί, την περιβαλλοντική καταστροφή και τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Το δεύτερο αντικείμενο που αποτέλεσε αφορμή για το project είναι η σφραγισμένη από καλλιτέχνες φόρμα η οποία κυκλοφόρησε αντί τεύχους του «The New York Spanner», ενός πρωτοποριακού νεοϋρκέζικου περιοδικού που στράφηκε σε εναλλακτικές καλλιτεχνικές πρακτικές και στην underground σκηνή στο τέλος της δεκαετίας του ’70. Τα έργα του Tyvek Project προσεγγίζουν το υπερανθεκτικό, μαζικής παραγωγής υλικό,  αντιστικτικά με τη φθορά, την επιτέλεση, την κοινωνική κρίση, το ενδόμυχο, το κουήρ βίωμα.

Τα έργα διαμορφώθηκαν σε δύο εργαστήρια που έγιναν στο ΙΑ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ και επικεντρώθηκαν στη σύζευξη έρευνας, θεωρίας και εικαστικής πράξης. Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν από το Βασίλη Βλασταρά, την Ηλέκτρα Σταμπούλου και τη Σταματίνα Δημακοπούλου. Την έκθεση και το παράλληλο πρόγραμμα επιμελούνται η Λυδία Πανάγου, η Κατερίνα Στάμου και η Έλενα Κουμαριανού.

Διάρκεια Έκθεσης:
24 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμεβρίου 2022

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη 16:00 – 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή 12:00 – 18:00
Σάββατο 13:00 – 17:00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

 

*η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης

 Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Η Σταματίνα Δημακοπούλου διδάσκει στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επισκέπτρια έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Paris-Nanterre. Το 2016, ήταν υπότροφος του ιδρύματος Fulbright στο New York University. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα για την αμερικανική ποίηση και τέχνη, τον υπερρεαλισμό, τις πρωτοποριακές εκδόσεις την περίοδο του μοντερνισμού και ευρύτερα πρωτοποριακά κινήματα στις Η.Π.Α. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντάκτρια του περιοδικού Synthesis: an anglophone journal of comparative literary studies. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές διαφόρων συνεδρίων και στη σειρά εκδηλώσεων Regarding Nicolas Calas (συμπόσιο, εργαστήριο και έκθεση) για το έργο του ποιητή και τεχνοκριτικού Νικόλαου Κάλας). Υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS, συμμετείχε στην ίδρυση του ερευνητικού δικτύου Transitive Modernities, καθώς και στις ερευνητικές ομάδες Postracial Transmodernities και CARE: Care, Agency, Repair, Engagement in Alternative Modern(c)ities.

Η Ηλέκτρα Σταμπούλου είναι εικαστικός και ερευνήτρια. Η πρακτική της αναπτύσσεται γύρω από ερωτήματα σχετικά με την αφήγηση, τη διασπορά, την επαναληψιμότητα, το μη αποφασίσιμο και το μαγικό. Το εικαστικό της έργο που συνήθως παίρνει τη μορφή εγκαταστάσεων, επιτελεστικών δράσεων και κειμένων, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο πλασματικό και το πραγματικό. Χρησιμοποιώντας χρονοεξαρτώμενες διαδικασίες, ποικιλία μέσων και συχνά απτικά και οσφρητικά στοιχεία, επιχειρεί να διερευνήσει μεταξύ άλλων τη συμμετοχική εμπειρία, τη δυνατότητα δράσης, την αναποφασιστικότητα και την παρέκβαση. Αυτό το διάστημα είναι υποψήφια διδάκτωρ την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με υποτροφία ΙΚΥ και διεξάγει καλλιτεχνική έρευνα στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του Stiftung Berliner Leben. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ και του μεταπτυχιακού προγράμματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Ο Βασίλης Βλασταράς είναι εικαστικός και ερευνητής και διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δημιουργία δυναμικών αρχείων, ντοκιμαντέρ, η οικειοποίηση των μηχανισμών δημοσιότητας, η διεξαγωγή συνεντεύξεων, οι στατιστικές μελέτες, η διαδικτυακή δραστηριότητα, είναι μερικές από τις μορφές της διεύρυνσης και διάρθρωσης της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Από το 2002 έως το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «πλατφόρμες». Ως επιστημονικός υπεύθυνος και κύριος συντονιστής του Utopia project (2006-), επιχείρησε μια διεθνούς εύρους διαπολιτισμική καλλιτεχνική έρευνα στην έννοια της Ουτοπίας σε σχέση με την επικαιρότητα, την ιστορία, τα κοινωνικά αιτήματα και την επιστημονική έρευνα.  Από το 2015 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ για τις παραστατικές τέχνες ASFA BBQ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και καλλιτεχνικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οργάνωση, Επιμέλεια, Παραγωγή:

Η Λυδία Πανάγου έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της , στο τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας του Athens Art Book Fair καθώς και του Fade Radio, μια ανεξάρτητη ραδιοφωνική κοινότητα που δρα με βάση την Αθήνα.

Η Κατερίνα Στάμου είναι επιμελήτρια και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι SNF Artworks Fellow 2022 στο πεδίο της επιμέλειας εικαστικών εκθέσεων.

Η Έλενα Κουμαριανού είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε Αγγλόφωνες Λογοτεχνίες και Πολιτισμούς του 20ου και 21ου αιώνα στο ίδιο τμήμα.

 

Συμμετέχουν:

Σεμέλη Αβραμιώτη
Εριφύλη Αγγελοπούλου
Ελευθερία Αμολοχίτη
Αλεξάνδρα Αψωκάρδου
Αριάδνη Δελημήτρου
Ελένη Δερμιτζάκη
Ορέστης Δημητρίου
Σοφία Καπουράνη
Ελένη Καράκου
Δέσποινα Κατσικώστα
Κατερίνα Κορρέ
Έλενα Κουμαριανού
Αλεξάνδρα Κρόκου
Μαρία Λαμπρινίδη
Αντωνία Μαμασούλα & Νικόλας Ράπτης
Χάρης Μαυρούλιας
Τριανταφυλλιά Ντουρούπη
Κυριακή Οσόγια
Έλλη Παπαδοπούλου
Χριστίνα Ρώση
Κατερίνα Σκόρδου
Έλενα Στίγκα
Αλέξης Τέτσης
Μαριτίνα Τσελέπη
Τατιάνα Χωρέμη
Alma-Clara Juarez