Φεβ 09 2022

WASTE/D: Παραγλωσσικες Εξεγερσεις

Για την Αγγλική Εκδοχή

Στο πλαίσιο του #OccupyAtopos2021#ΑλέξηςΦιδετζής #RevoltingBodies // ΕΚΘΕΣΗ ΙΙ, ο ATOPOS προσκαλεί την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ) να παρουσιάζει το WASTE/D live: Παραγλωσσικές εξεγέρσεις, μια εκδήλωση στο πλαίσιο του WASTE/D, ένα εν εξελίξει καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές δυνατότητες σε καιρούς συνεχιζόμενης κρίσης.
Με σημείο εκκίνησης τα έργα των Βαγγέλη Βλάχου 2 πλάνα χωρίς ήχο, 2018 και this event has now ended (οι σημειώσεις του Τσακαλώτου), 2016-2017, Γιώτας Ιωαννίδου, A case of perpetual no (2018-ongoing), Evidence 1, και Νατάσας Μπιζά, Η δίκη των τόνων, 2016, τα οποία και θα προβληθούν στο κοινό στη διάρκεια της εκδήλωσης, η θεωρητικός της περφόρμανς Υπατία Βουρλούμη θα παρουσιάσει την έρευνά της σχετικά με αυτό που ονομάζει “παραγλωσσικές εξεγέρσεις” προκειμένου να σκεφτεί τις έννοιες της γλωσσικής σπατάλης και της υπερβολής, και τη σχέση τους με τις κοινωνικές και πολιτικές νόρμες που ορίζουν το “σωστό.” Θα φέρει τη συνεχιζόμενη έρευνά της πάνω στην αντιαποικιακή ποιητική, τις ηχητικές σπουδές και την επιτελεστικότητα σε συνομιλία με τα καλλιτεχνικά και ερευνητικά έργα των συν-παρουσιαστών της, καθώς και με τα ευρύτερα θέματα που διερευνώνται γύρω από τη σπατάλη/απόρριψη και τα εξεγερμένα σώματα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών (Ελπίδα Καραμπά, Βαγγέλης Βλάχος, Δέσποινα Ζευκιλή, Γιώτα Ιωαννίδου).

Η δράση  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω ZOOM

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση

To WASTE/D ξεκίνησε το 2019 και έχει ήδη αναπτυχθεί σε μια σειρά ζωντανών εκδηλώσεων Waste/d Lives και εκδόσεων temporaryacademy. Τον Απρίλιο του 2022, η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (Ελπίδα Καραμπά, Γιώτα Ιωαννίδου, Βαγγέλης Βλάχος, Δέσποινα Ζευκιλή) εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το State of Concept Athens, του οποίου θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση για την διάρκεια ενός έτους, παρουσιάζοντας το WASTE/D Pavilion.
Ένα project με εκθέσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, περφόρμανς, εκπαιδευτικές δράσεις, προβολές, διαλέξεις, εργαστήρια, συζητήσεις και αναγνώσεις με θέμα το απόβλητο, το πλεοναστικό, το αποκείμενο. To WASTE/D Pavilion είναι κομμάτι του νέου ερευνητικού κεφαλαίου του State of Concept Athens “Coalition of the Care-full”, το οποίο είναι κομμάτι του προγράμματος European Pavilion που τρέχει το European Cultural Foundation σε συνεργασία με έξι πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ευρώπη: Studio Rizoma Palermo, Arna Vombsjösänkan, Iniva London, L’Internationale, Brunnenpassage Vienna και State of Concept Athens.

Η ΠΑΤ/ Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών ιδρύθηκε από την Ελπίδα Καράμπα το 2014. Η ΠΑΤ είναι μια κινητή ακαδημία τεχνών και ταυτόχρονα ένα έργο τέχνης πειραματικής εκπαίδευσης που υιοθετεί μηχανισμούς από διάφορα συστήματα γνώσης και πρακτικές τέχνης για την παραγωγή και μετάδοση καλλιτεχνικών προγραμμάτων και την κατασκευή της ιστορικότητάς τους. Η ΠΑΤ είναι μια παρα-θεσμική δομή.

Η Υπατία Βουρλούμη είναι θεωρητικός της περφόρμανς. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Formless Formation με την Σάντρα Ρουίζ (Minor Compositions, 2021). Δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά συμπεριλαμβάνουν το Theatre Journal, Performance Research Journal, Women & Performance μεταξύ άλλων. Είναι συν-επιμελήτρια του ειδικού τευχούς του Performance Research ‘On Institutions’ και ολοκληρώνει το βιβλίο της στις πολιτικές της παραγλωσικής επιτέλεσης στη Ινδονησιακή μετα-αποικιακή συνθήκη. Διδάσκει στο Dutch Art Institute.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα