Nov 04 2022

Video still by Yiannis Issaris

for English press here

Ο ATOPOS cvc είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου Hydrodance (Υδάτινος Χορός) της εικαστικού Μαρίας Νικηφοράκη στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στα Χανιά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το έργο εστιάζει σε θέματα οικολογίας και φεμινισμού συνδέοντας ανθρώπινα και μη ανθρώπινα σώματα νερού και αναδεικνύοντας τις σχέσεις αλληλεξάρτησης. Επιπλέον, το έργο καταπιάνεται με τη προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας των υποθαλάσσιων σπηλαίων.
Το Hydrodance θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα το 2023.

Σχετικά με τη Μαρία Νικηφοράκη:
Η Νικηγοράκη ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Χρησιμοποιεί τη χορογραφία και το βίντεο προκειμένου να προσδώσει κοινωνική διάσταση στην κίνηση και το σώμα και επιτελεστικές πρακτικές για να αναδείξει το συναισθηματικό κόσμο ως πολιτική στάση. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. και το πανεπιστήμιο Goldsmiths. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις: ‘Unhappy Monuments’ στο ΟΠΑΝΔΑ & ARTWORKS, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ‘Learning From Documenta’ στο Διεθνές Ανθρωπολογικό Συνέδριο, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και Έκθεση με θέμα την Documenta 14 με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας – Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, performance Event ‘GOMENES I’ στο πλαίσιο της Μπιενάλε Αθηνών 2015- 2017 ΟΜΟΝΟΙΑ, Latitude Festival, Big Screen 2015 και 2014, Performative Labour-ism Performance Festival στo πλαίσιo του MPA-Berlin 2014, Month of Performance, Βερολίνο, Γερμανία, Performance Voyage 3 Film Festival 2013, Ελσίνκι, Φιλαδέλφεια, Excentricités 3 Performance Festival 2012, Μπεζανσόν. Έχει λάβει πολλά βραβεία όπως το Performance Voyage 3 Festival Video Performance Award από το Artists Association MUU, Ελσίνκι, το βραβείο ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Trinity Laban Dance Award από το χορογραφίας του Πανεπιστημίου Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Λονδίνο.

See also: