Ιούλ 17 - 18 2023

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» / Υπουργείο Πολιτισμού

Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης

Κιόνια
Τήνος
17 - 18 Ιουλίου, 20:30

Δείτε το βίντεο της περφόρμανς «Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» που πραγματοποιήθηκε   στις 17 και 18 Ιουλίου 2023 στο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, στην Τήνο, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.


For English

Ο ATOPOS cvc σάς προσκαλεί τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 στις 20:30 στην περφόρμανς Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά που θα πραγματοποιηθεί στο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, στην Τήνο, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο των Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινα Χαριτωνίδη, σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα, πραγματεύεται την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπινους και μη ανθρώπινους οργανισμούς.

Τα πλοία μεγάλων αποστάσεων, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά πλοία, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη σταθερότητα του σκάφους, συγκεντρώνουν θαλασσινό νερό στις δεξαμενές τους (θαλάσσιο έρμα). Μέσα σε αυτές παγιδεύονται συχνά θαλάσσια είδη, τα λεγόμενα εισβλητικά ή «λεσεψιανοί μετανάστες» όπως τα λεοντόψαρα, οι λαγοκέφαλοι και οι μωβ μέδουσες, τα οποία ταξιδεύουν από το ένα θαλάσσιο οικοσύστημα στο άλλο. Αυτό το φαινόμενο συναντάται και στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου τα εισβλητικά είδη, τα οποία έχουν χάσει και τα ίδια το φυσικό τους περιβάλλον, αναταρράσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής. Το έργο Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά διερευνά τις επιπτώσεις που έχουν οι θαλάσσιοι ταξιδιώτες στην τοπική βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Οι καλλιτέχνες στοχάζονται πάνω στην ευαλωτότητα όλων των «θαλάσσιων σωμάτων» με αφετηρία το νησί της Τήνου.

Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, συνήθως εμφανίζεται ως τιμωρός και συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως θεομηνίες, τρικυμίες, σεισμοί, καταποντισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, στην Τήνο, ο θεός της θάλασσας λατρευόταν ως θεραπευτής και η σύζυγος του η Αμφιτρίτη ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη θετική ιδιότητα του Ποσειδώνα, μεταφέρεται ένα μήνυμα παρηγοριάς απέναντι στην περιβαλλοντική θλίψη και μια ελπίδα πλανητικής θεραπείας, μια ολιστική αντίληψη της υγείας των ανθρώπων και των οικολογικών συστημάτων.

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του μουσικού Μιχάλη Καλκάνη, της χορογράφου Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και της γλύπτριας και περφόρμερ Δέσποινας Χαριτωνίδη. Την επιμέλεια του έργου διασφαλίζει η επιμελήτρια του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών, Ελένη Ρήγα, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Βασίλη Ζηδιανάκη, συν-ιδρυτή του ATOPOS cvc. Το έργο εντάσσεται στον προγραμματισμό του ATOPOS UNBOUND. Η έρευνα για το εργο έγινε με την υποστήριξη του Onassis AiR.

Πληροφορίες

Χώρος
Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης
Κιόνια Τήνος

Ημερομηνίες
17, 18 Ιουλίου 2023
20:30

Διάρκεια
50 λεπτά

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: ticketservices.gr, digitalculture.gov.grnationalopera.gr.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες: Μιχάλης Καλκάνης (μουσικός), Δέσποινα Σανιδά- Κρεζία (χορογράφος), Δέσποινα Χαριτωνίδη (εικαστικός)
Χορευτές – Περφόρμερς: Ειρήνη Γεωργίου, Λήδα Διώχνου, Έλτον Πέτρη, Θάνος Ραγκούσης, Φωτεινή Σταματελοπούλου, Στέφανος Τσόγκας
Επιμέλεια: Ελένη Ρήγα, Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ATOPOS cvc: Βασίλης Ζηδιανάκης
Οργάνωση παραγωγής ATOPOS cvc: Ελένη Ρήγα, Κατερίνα Σαρρή
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Δελατόλας
Επικοινωνία:  Ιωάννα Ντάλη
Γραφιστικός σχεδιασμός: Κώστας Αργυρίου
Εκτυπώσεις: Τυπογραφείο Πλέτσας Κάρδαρη

Υποστηρικτές
Το έργο Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιμελητικού προγράμματος Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών της Ελένης Ρήγα. Η έρευνα για το εργο έγινε με την υποστήριξη του Onassis AiR.