Mar 20 - Jul 01 2023

For English

Σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν διαφορετικές πτυχές και πολιτικές του νερού, η επιμελήτρια προσκαλεί καλλιτέχνες/ιδες, επιστήμονες, αθλητές/τριες και ακτιβιστές/στριες να συνδιαμορφώσουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημοσίων δράσεων που περιλαμβάνει περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, περιπάτους και εργαστήρια.

Δράσεις Ιουνίου

 

Πέμπτη, 01.06.2023 & Παρασεκυή, 30.06.2023 // 19:00–21:00

Γλώσσα: ελληνικά / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP for 01.06 & 30.06

Επίσκεψη στην έκθεση Υγρή καρδιά και γνωριμία με την καλλιτέχνιδα Ελένη Μυλωνά, δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου SeaMonster II και των φωτογραφικών έργων Woman Rising, Head Gear, White και Green Net.

Παρασκευή, 02.06.2023 // 18:00–20:00

Γλώσσα: στα ελληνικά στις 18:00 και στα αγγλικά στις 19:00 / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Ειδική ξενάγηση από την καλλιτέχνιδα Δέσποινα Χαριτωνίδη, συμμετέχουσα στην έκθεση Υγρή καρδιά με αφετηρία το οπτικοακουστικό έργο To Fall with Grace και τα γλυπτά Eruption Tears.

Πέμπτη, 08.06.2023 // 18:00–20:00

Γλώσσα: αγγλικά / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Ειδική ξενάγηση από την καλλιτέχνιδα Μαρία Νικηφοράκη, συμμετέχουσα στην έκθεση Υγρή καρδιά, και τις δύτριες-περφόρμερ του οπτικοακουστικού έργου Hydrodance: Elephant Cave, Άννα Ηλιάδου, Anastasia Kutkovska και Fayrouz El Mehdawi με άξονα τη δημιουργική διαδικασία της υποβρύχιας χορογραφίας και της ενσώματης εμπειρίας της ελεύθερης κατάδυσης στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη.

Παρασκευή, 09.06.2023 // 21:00–22:30

Γλώσσα: αγγλικά / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

H βραδιά θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή από τη Μαργαρίτα Τσώμου, καθηγήτρια σύγχρονου θεάτρου, επιμελήτρια του HAU – Hebbel am Ufer του Βερολίνου και ιδρύτρια του ποπ φεμινιστικού περιοδικού Missy Magazine γύρω από τον «πλανητικό φεμινισμό» (planetary feminism). H Τσώμου επικεντρώνεται στις διασταυρώσεις του φύλου, της οικολογίας και της κριτικής του αποικιακού εξορυκτισμού, υλοποιώντας τα οικοφεμινιστικά αιτήματα για την πλανητική πολιτική. Αυτή την περίοδο η Τσώμου καταπιάνεται με την ανάπτυξη «πλανητικών φεμινισμών»: μαζί με φεμινίστριες από το Ιράν, το Κουρδιστάν και τη Λατινική Αμερική, γράφει, υποστηρίζει και επιμελείται φεμινιστικές τοποθετήσεις που πλαισιώνουν το φεμινιστικό σχέδιο «πέρα από την ισότητα», εν είδει μεθόδου για τη δομική πολιτική αλλαγή και την αποαποικιοποίηση. Το επόμενο επιμελητικό έργο της σχετίζεται με τη διεθνή φεμινιστική συνάντηση Beyond Equality: Feminisms Reclaiming Life. An Internationalist Gathering.
Θα ακολουθήσει προβολή αποσπασμάτων της ταινίας Transindigenous Assembly της Joulia Strauss, αυτόχθονης Mari εικαστικού και ιδρύτριας της Αυτόνομης Ακαδημίας. Ένα πανκ ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με τους αγώνες πρώτης γραμμής των κουήρ αβορίγινων και αυτόχθονων καλλιτεχνών για το νερό, και εστιάζει στο πώς επινοούν την «καλή ζωή» – μια ζωή που αξίζει κανείς να ζει παρότι είναι θύμα του πλούτου της Αυτοκρατορίας. Τα άτομα που πρωταγωνιστούν στην ταινία διδάσκουν στην Αυτόνομη Ακαδημία –όπου οι γνώσεις τους για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της σολασταλγίας (του άγχους που επιφέρει η απειλή της οικολογικής καταστροφής), η επινόηση της περιβαλλοντικής θλίψης ή οι πρακτικές γείωσης θεωρούνται ανώτερες από όλες τις μορφές γνώσης– και με αυτά είναι που συνυφαίνει ο αθηναϊκός οικοφεμινισμός τις διαυτόχθονες επιστημολογίες του. Η Joulia Strauss παίζει μια ρέπλικα μιας αρχαιοελληνικής λύρας, προπονείται για να κερδίσει την τέταρτη ζώνη στην πολεμική τέχνη Việt Võ Đạo Kung Fu και συμμετέχει στα σχέδια για την απελευθέρωση του Κηφισού – του υπόγειου ποταμού που κυλάει κάτω από τα καταπράσινα κυπαρίσσια και τις ελιές στη ζούγκλα της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Το βράδυ θα κλείσει με μια συζήτηση ανάμεσα στη Μαργαρίτα Τσώμου, τη Joulia Strauss και την Ελένη Ρήγα σχετικά με τις πρακτικές τους και τα αλληλένδετα ζητήματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των κουήρ και των αυτόχθονων στο ευρύτερο πλαίσιο του οικοφεμινισμού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του συνολικού επιμελητικού προγράμματος του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Athens Pride.

Πέμπτη, 15.06.2023 // 18:00–21:00

Γλώσσα: στα αγγλικά με ψιθυριστή μετάφραση στα ελληνικά / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Δημιουργία του Νομαδικού Συντάγματος. Ανοιχτή συνέλευση για την ιθαγένεια, τα πολιτικά δικαιώματα και τη μετανάστευση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδας Kasia Wojcik στον ATOPOS cvc και σε συνεργασία με την Αυτόνομη Ακαδημία, την Ελένη Τσαμαδιά, τον Amazigh Labidi και τον Γιώργο Αναγνωστόπουλου, θα πραγματοποιηθεί μια συνέλευση σχετικά με θέματα ιθαγένειας, μετανάστευσης, εθνικότητας, πολιτικής υποκειμενικότητας και συμμετοχής στα κοινά.
Σε ένα πρώτο επίπεδο, η ιδέα ενός νομαδικού συντάγματος φαίνεται να ενέχει μια αντίφαση. Τα συντάγματα συνήθως παρουσιάζονται ως προνομιακό παράγωγο των εθνικών κρατών. Τίποτα λοιπόν δεν είναι πιο ξένο στον κλασικό συνταγματισμό από την ιδέα ενός κανονιστικού οργάνου που ενσωματώνει και αναγνωρίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες ομάδων ανθρώπων χωρίς χαρτιά.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους/-ες, αλλά κυρίως σε μετανάστες ακτιβιστές και ακτιβίστριες που θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Παρασκευή, 16.06.2023 // 18:30–21:00

Γλώσσα: ​Η παρουσίαση του προγράμματος και η συνάντηση με τις καλλιτέχνιδες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Παρουσίαση του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών υπό το πρίσμα του οικοφεμινισμού από την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα, η οποία θα διατυπώσει ανοιχτά μια σειρά ερωτημάτων: Πώς μπορεί η κληρονομιά του οικοφεμινισμού να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις εντεινόμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα; Και πώς αυτή η κληρονομιά (συν)διαμορφώνει τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές;
Θα ακολουθήσει συνάντηση με τις καλλιτέχνιδες της έκθεσης Υγρή καρδιά Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, οι οποίες φιλοτέχνησαν το τοποειδικό γλυπτό A Conservation of Water-Writings.

Πέμπτη, 22.06.2023 & Παρασκευή, 23.06.2023 // 17:00–21:00

Το πρότζεκτ #unmapping της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες) σχεδιάζει δύο διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου, με αφετηρία το πηγάδι του ATOPOS cvc:

Γλώσσα: ελληνικά / Είσοδος ελεύθερη / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Πέμπτη, 22.06.2023 // 17:00 – 21:00 / δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Μια διαδρομή αφιερωμένη στη φύση μέσα στην πόλη. Ξεκινώντας από τον ATOPOS cvc, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα ακολουθήσουν το υπογειοποιημένο ρέμα του Κυκλοβόρου ως το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα διερευνήσουμε την ανάδυση νέων υδάτινων μορφών στο αστικό τοπίο, μέσα από τη δράση Nowness της Αγγελικής Σβορώνου και της Ραφαέλλας Κωνσταντίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην τεχνητή λίμνη πίσω από τις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), όπως και τους τόπους συνάντησης των ανθρώπων με τα ζώα, με αφορμή τα έργα Beasts of Burden του Γιάννη Νικολάου, Κραυσίδωνας – Ζώνη επαφής του Γιώργη Νουκάκη και La gazza landra του Πάνου Χαραλάμπους.

Παρασκευή, 23.06.2023 // 17:00–21:00 / δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Μια διαδρομή αφιερωμένη στη συμβίωση. Η αφετηρία της βρίσκεται στην αυλή γύρω από το πηγάδι του ATOPOS cvc, όπου θα συζητήσουμε για το νερό ως κοινό αγαθό. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα «κατοικήσουν» συμβολικά την αυλή, θα περιδιαβούν την ευρύτερη περιοχή του Δημόσιου Σήματος και του Κεραμεικού, και θα μοιραστούν την εμπειρία από την επαφή τους με το υδάτινο στοιχείο μέσα στην πόλη. Συνοδοιπόροι σε αυτό το αφηγηματικό παλίμψηστο που συνδέει τους υδάτινους τόπους με την ανθρώπινη εμπειρία είναι: ο James Lane, ο οποίος μέσα από το έργο του Emersion [Ανάδυση] θα ιχνηλατήσει την αρχαία και σημερινή κατάσταση γεωτόπων εντός και εκτός Ελλάδας με αφετηρία την πηγή, τον ποταμό και τη λίμνη στην τοποθεσία Λέρνη Αργολίδος· η Ρίκα Κριθαρά, η οποία μέσα από το έργο της Passing Lines θα διερευνήσει τις έννοιες της κοινότητας και των αόρατων γραμμών πορείας και συνόρων, των ιστορικών διαδρομών και των δρόμων του νερού· οι Larry Cool, Μαρία Θεοδώρου και Ελένη Τζιρτζιλάκη, η οποία μέσα από το έργο της Φλέες: Μάγισσες στο νερό θα μας εισάγουν σε μια ρευστή κατάσταση και έναν σωματικό και φαντασιακό κόσμο έκφρασης του νερού.

 

Δράσεις Μαΐου

 

Σάββατο 13.05.2023 // 18:00–20:00

Γλώσσα: ελληνικά / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδας Lily Consuelo Saporta Tagiuri, θα πραγματοποιηθεί από τον επιστημονικό της συνεργάτη Μάνο Μπαζάνη μια παρουσίαση των βρώσιμων αυτοφυών φυτών που έχουν εγκατασταθεί στον κήπο του ATOPOS cvc. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση γύρω από την αναζήτηση τροφής, τις νέες εδώδιμες καλλιέργειες, τις προσαρμογές των φυτών σε συνθήκες χωρίς νερό, τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα και τις αλλαγές στη χρήση γης στη Μεσόγειο, με τη συμβολή δύο καλεσμένων: της Μάρθας Βουνάτση, βιολόγου και μέλους της Agroecology Europe, και της Ελένη Κασκαρίκα, αρωματοθεραπεύτριας και τροφοτρόφου.

Πέμπτη 18.05.2023 // 18:00–20:00

Γλώσσα: ελληνικά & αγγλικά / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Η φιλοξενούμενη καλλιτέχνις Lily Consuelo Saporta Tagiuri και ο επιστημονικός της συνεργάτης Μάνος Μπαζάνης οργανώνουν μια δράση γευσιγνωσίας των βρώσιμων φυτών που αναπτύσσονται όπου υπάρχει λιγοστό νερό, καθώς και μια πρακτική εισαγωγή στη συλλογή και αποθήκευση σπόρων για τη δημιουργία μιας προσωπικής βιβλιοθήκης σπόρων.

Δράσεις Απριλίου

 

Σάββατο 08.04.2023 // 17:00–21:00

Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Παρουσίαση της περφόρμανς διαρκείας To Fall With Grace της Δέσποινας Χαριτωνίδη από την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads.
Στην περφόρμανς διαρκείας To Fall With Grace, η Χαριτωνίδη παραλληλίζει τα σώματα των περφόρμερ της συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads με αυτά των θαλάσσιων ζώων. Καθώς η ρουτίνα τους μεταφέρεται έξω από την πισίνα, οι κινήσεις των περφόρμερ παραπέμπουν σε «ψάρια έξω από το νερό», ενώ οι ίδιες προσπαθούν να διατηρήσουν τη χάρη και το χαμόγελό τους. Το έργο σχολιάζει την απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ διερευνά τη μηχανιστική αντίληψη της φύσης και των γυναικών, αλλά και την κατασκευή των προτύπων ομορφιάς.

Παρασκευή 21.04.2023 // 19:00–20:30

Γλώσσα: ελληνικά / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Δημόσια συζήτηση ανάμεσα στη φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα Maëlle Gross και την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα σχετικά με θέματα μητρότητας, μυθολογίας και οικολογίας, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έρευνας της Gross γύρω από τα σπήλαια στην Ελλάδα

Πέμπτη 27.04.2023 // 20:00–22:00

Γλώσσα: Αγγλικά / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Θεματική βραδιά: Το νερό ως φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης στη μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση.

20:00–21:00 

Προβολή της ταινίας Λίμνες: μύθοι, ιστορίες και νοήματα (18′) της Όλγας Ευαγγελίδου, της Νεφέλης Παπαϊωάννου και της Irene Ragusini. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στις δημιουργούς και στην επιμελήτρια Ελένη Ρήγα.
Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά.

21:00–22:00

Επιτελεστική διάλεξη της Catriona Gallagher, κατά την οποία η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το τελευταίο της έργο Daphne was a Torso Ending in Leaves (σε εξέλιξη). Η Gallagher θα συζητήσει τη μέθοδο της φυτογραφίας και τη χρήση φιλμ 16 χιλιοστών οικολογικής εμφάνισης στη δουλειά της, σε συνομιλία με την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα.

Δράσεις Μαρτίου

 

Παρασκευή 24.03.2023 // 17:00–18:30

Γλώσσα: ελληνικά / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Μεταφύτευση και εγκατάσταση αυτοφυών βρώσιμων φυτών στην αυλή του ATOPOS cvc με την καθοδήγηση του επιστημονικού συμβούλου Μάνο Μπαζάνη, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου της φιλοξενούμενης καλλιτέχνιδας
Lily Consuelo Saporta Tagiuri.

Η Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Αμερικανο-Ισπανίδα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια με ρίζες από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Μεξικό, συνεργάζεται με τον γεωπόνο, βοτανικό και τεχνολόγο τροφίμων Μάνο Μπαζάνη σε μια έρευνα γύρω από τα βρώσιμα αυτοφυή φυτά, όπως τα Crithmum maritimum (κρίταμο), Hymenonema graecum (ανδραλίδα), Elytrigia sartorii (αργαστή), Origanum microphyllum (αντωναΐδα) και Brassica nigra (αγριολάχανο), που αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα με έλλειψη νερού και επηρεάζονται από την αλατότητα. Η Saporta Tagiuri και ο Μπαζάνης θα συνδυάσουν αυτή την έρευνα με την αναζήτηση τροφής και θα παρουσιάσουν μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις με καλεσμένους/ες από διαφορετικούς τομείς, στις οποίες το κοινό θα προσκληθεί τόσο να δοκιμάσει αυτά τα φυτά όσο και να μάθει να τα αναγνωρίζει.

Παρασκευή 31.03.2023 // 13:00–15:00

Γλώσσα: Ελληνικά / Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ARTSVP

Συνάντηση γύρω από το πηγάδι του ATOPOS cvc και περίπατος στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού με τον αρχαιολόγο Γιώργο Αλεξόπουλο και την εικαστικό Ρίκα Κριθαρά, στο πλαίσιο του πρότζεκτ #unmapping σε επιμέλεια της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες).
Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Το εισιτήριο επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Το πρότζεκτ #unmapping είναι μια διαδικασία «αποχαρτογράφησης» του υδάτινου στοιχείου της ευρύτερης περιοχής του Μεταξουργείου με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα έργο συμμετοχικής εδαφικής αφήγησης με τη συνεισφορά του Γιώργου Αλεξόπουλου, της Ρίκας Κριθαρά, του James Lane, του Γιώργη Νουκάκη, καθώς και ακτιβιστών, ερευνητών, επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής, με στόχο την ενδυνάμωση της εμπειρίας συνύπαρξης και του μοιράσματος των υδάτινων ιστοριών μας. Οι Μικρογεωγραφίες επιμελούνται μια σειρά περιπάτων και συζητήσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.